Nemi gyógyászat, bőrrák megelőzés, általános bőrgyógyászat

Gyermek- és tini bőrgyógyászat

Budapesten és Székesfehérváron is elérhető!

Gyermekbőrgyógyászat

A csecsemők és gyermekek bőre érzékenyebb, sérülékenyebb, mint a felnőtteké, védekezőképessége fejletlenebb, ezért fogékonyabb a fertőzésekre, gyakoribbak pl. a vírusos szemölcsök. 

Az egészséges, de főként a beteg gyermek bőrének ápolása különleges odafigyelést igényel, a gyermekbőrgyógyászatban is igaz, hogy a gyermeket nem kezelhetjük „kisméretű felnőttként”. 

A gyermekkori bőrbetegségek egy része hirtelen, akutan jelentkezik, rendkívül jó gyógyhajlamot mutat, míg más bőrbetegségek elhúzódó, krónikus formát öltenek, kezelésük folyamatos odafigyelést igényel, a szülő és bőrgyógyász együttműködést igényli. A szülő felvilágosítása, folyamatos konzultáció elengedhetetlen a gyermekkori bőrbetegségek sikeres kezelésében, erre rendelésünkön nagy hangsúlyt fordítunk, tájékoztató anyagokkal, termékmintákkal segítjük a szülőket a helyes életvitel és kezelés elsajátításában. 

Újszülöttkori, csecsemőkori bőrbetegségek: 

Újszülötteknél, csecsemőknél viszonylag gyakoriak a bőrbetegségek, kiváltképp a pelenkával fedett területen gyakori a pelenka dermatitis. A kórokozóknak, baktériumoknak, gombáknak kedvező miliőt biztosít a pelenkával takart terület, mely akut gyulladás, majd később ekzemás folyamat kialakulását vonja maga után. Már újszülött vagy csecsemőkorban jelentkezhet a belső eredetű, ún. atópiás ekzema, emellett gyakori az ún. seborrhoeás bőrgyulladás, mely zsírosan fénylő, hámló bőrtüneteket okoz. 
Különös figyelmet kell fordítani a veleszületett anyajegyek, éranyajegyek gondozására, mely félévente, ill. szükség esetén gyakoribb kontrollt igényel. 

Gyermekkori bőrbetegségek: 

A leggyakoribb bőrbetegség gyermekkorban a vírusos szemölcs, melynek számos megjelenési formája létezik, erősen fertőző, és gyakran a külsőleges kezeléseknek makacsul ellenáll. 
Rendelőnkben fagyasztásos vagy lézeres kezeléssel távolítjuk el a szemölcsöket. 

A második leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma (atopiás dermatitis), mely csecsemőkorból áthúzódhat akár serdülőkorig is, jellemzője a nagyhajlatokban észlelt hámló, megvastagodott, vörös, viszkető folt. Az ekcémás gyermekek bőre a vírusos, gombás és bakteriális felülfertőződésre fogékonyabb, ápolása, gondozása nagy odafigyelést igényel. 

A gyermekkor ideje alatt megszaporodó anyajegyek szintén félévenkénti, ill. megváltozásuk esetén azonnali ellenőrzést igényelnek. 

Tinédzserkor

A serdülőkorban megjelenő pattanások (akne) komoly kozmetikai és pszichés problémát jelenthetnek. Amennyiben a pattanásokat nem kezdjük el időben kezelni, súlyos, életre szóló hegeket okozhatnak, melyeket igen nehéz tökéletesen eltávolítani. 

A pattanások okai: 

Serdülőkorban és későbbi életkorban is a pattanások kialakulásáért leginkább a hormonok felelősek, serdülőkorban azonban hirtelen növekszik meg ez a hormon, amit androgén hormonnak nevezünk, lányok és fiúk esetén egyaránt, de fiúknál nagyobb mértékben, ezért szokott súlyosabb formában jelentkezni fiúknál a pattanásos bőrbetegség, mint lányoknál. A szőrszál tövénél elhelyezkedő faggyúmirigyek a hormonok hatására több faggyút termelnek, emiatt lesz a bőr zsírosabb. Ha a faggyútermelés túlságosan nagyfokú, a faggyú besűrűsödik, összetapad, elhalt hámsejtekkel komplexet képez, eltömeszeli a pórusokat. Így keletkezik a „mitesszer” (komedo), ami lehet fekete vagy fehér, színe attól függ, van-e kapcsolata a külvilággal vagy zárt-e. az elzárt pórus gyulladásos folyamatot indít be, melynek végeredménye a mindenki által jól ismert pattanás. 

A hormonális okok mellett természetesen életmódi tényezők is szerepelnek a pattanások kialakulásában. Sokat hallani arról, hogy aki sok csokit eszik, pattanásai lesznek. Tudni kell, hogy a pattanás nem a csoki, zsíros ételek, olajos magvak fogyasztásától alakul ki, viszont súlyosbíthatja a tüneteket, ezért mindenképp javasolt a diéta betartása melyet egyénileg, személyre szabottan beszélünk meg a konzultáció során. 

Pattanásos bőr kezelése: 

A pattanásos bőrbetegség majdnem minden embert érint egy bizonyos életszakaszban, de egyéntől függően változó a súlyossága. Alapelvünk az, hogy minden stádiumú aknés tünetet kezelni kell, minden típus kezelésére tudunk alternatívát nyújtani. 

Nagyon fontos a kezelést időben, korán elkezdeni, így elkerülhetjük a hegesedést, a tüneteket nyom nélkül tudjuk gyógyítani. 

Minden tini páciensünknél egyénre szabott kezelést tervezünk meg, szükség szerint természetesen a szülőkkel egyeztetve, hogy minél jobb és gyorsabb eredményt érhessünk el. 

A kezelésben számos alternatíva létezik, külsőleges, belsőleges kezelés, ezeknek is számos fajtája. Az első konzultáció során megbeszéljük a pácienssel, mit javaslunk, ill. Ő milyen kezelést vállal. 

A gyógyszeres kezelés mellett és annak fontos kiegészítőjeként vagy akár önmagában is nagyon jó eredmények érhetők el kozmetológiai kezelésekkel. 

Az enyhe, középsúlyos esetekben a gyémántfejes mikrodermabrázió nagyon jó hatású, megnyitja a mitesszereket, elsimítja az apró hegeket, tisztítja, megújítja a pattanásos bőrt. 

Súlyosabb esetekben, hegesedés veszélye esetén a kémiai hámlasztás vagy a villanófényes- rádiófrekvenciás technika javasolható. 

Miért fontos, hogy orvos kezelje a pattanásokat, ami látszólag csak kozmetikai probléma? 

Azért, mert orvosilag ellenőrzött és bizonyítottan hatékony gyógymódokat használunk, ismerjük a szerek és kezelések hatásait és mellékhatásait, a szervezet reakciót és bármilyen komplikáció esetén megoldást tudunk nyújtani. 

További gyakori tinédzserkori bőrbetegségek: 

Tinédzserkorban szintén fontos az anyajegyek rendszeres, félévente, szükség esetén gyakrabban végzett ellenőrzése. A gyanús anyajegyek vagy amelyek megsérültek, eltávolítást igényelnek, mely sebészi úton, szövettani vizsgálat végzésével egybekötve lehetséges. 

Az allergiás, ekzemás állapotok serdülőkorban is gyakoriak, légúti allergiák, kontakt allergiák szakszerű kivizsgálása lehetséges rendelőnkben, ahol felvilágosítás, konzultáció után hatékony kezelést tudunk nyújtani. 

További információ: www.pattanas.net

Bejelentkezés kezelésre:

Telefon: 06-70/597-8111 
E-mail: borgyogyasz@gmail.com