Allergia vizsgálati központ (Budapesten és Székesfehérváron is elérhető)
AZ ALLERGIA
Az immunrendszer túlzott válaszreakciója egyébként ártalmatlan ingerekre, mint pl. virágpor, élelmiszerek, állati szőrök.
Az allergiás reakció rendszerint fokozatosan erősödik, kezdetben bőrkiütés vagy orrfolyás, tüsszögés jellemző, majd kezelés nélkül asztmába, esetleg súlyos, anafilaxiás sokkba mehet át.
Az allergia az egyén életminőségét nagyban ronthatja, néha életet veszélyeztető reakciók is felléphetnek.
A leggyakoribb allergiás megbetegedések:
- kontakt allergia, ekcéma
- szénanátha (szezonális és egész éven át tartó)
- allergiás eredetű asztma
- allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség)
- anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre)
- ételallergia
Allergia-tesztek.
Az allergia-teszteket azért végezzük, hogy megállapítsuk, mely légzési allergén (szénanátha, asztma), élelmiszer allergén (csalánkiütés) vagy kontakt allergén (ekcéma) váltja ki az allergiás tüneteket.
TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) VIZSGÁLAT
A laktózintolerancia:
A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le könnyen hasznosítható cukrokra. Ez csecsemőkorban nélkülözhetetlen folyamat, és az embernél evolúciós vívmány, hogy felnőtt korban sem csökken az enzim aktivitása, mint az emlősállatoknál.
Akiknél azonban felnőtt korra tejcukrot emésztési nehezítettség alakul ki, tejcukor érzékenynek, laktóz intoleránsnak hívjuk.
A laktózérzékenység tünetei:
Leggyakrabban tej vagy tejtermékek fogyasztását követően jelentkező hasi fájdalomról, hasmenésről, puffadásról, hányingerről számolnak be a páciensek. A tünetek általában 5 éves kor után, néha csak 20 éves kor körül nyilvánulnak meg.
Az állapot különbözik a veleszületett laktázhiánytól, mely egy genetikai hiba, az enzim teljes hiányát jelenti, így a csecsemő már az anyatejet sem képes megemészteni.
Szintén elkülönítendő a tejfehérje-allergiától. Mintavétel a vizsgálathoz A mintavétel fájdalommentes, gyors, eredmény kb. 10 nap múlva várható.
A vizsgálat díja 17000 Ft.
1. Prick-teszt
Az azonnali típusú allergiás reakció mutatható ki ezzel az eljárással, mely a csalánkiütés, asztma, szénanátha kialakulásában szerepel. A vizsgálat gyors, orvosi használat mellett biztonságos. A vizsgálat során egy vagy több allergén anyagból 1-1 cseppet juttatunk az alkar bőrére, melyet óvatosan beszúrunk a szaruréteg alá.
Ha az egyén allergiás a beadott anyagra, a beszúrás helyén apró csalánkiütés, viszkető duzzanat jelentkezik. A leolvasás a beszúrás után 15 perccel történik. A vizsgálatot pozitív (biztosan pozitív eredményt adó anyag, hisztamin) és negatív kontroll mellett kell végezni. Ha a negatív kontroll helyén nincs reakció, a vizsgálat értékelhető, legalább 3 mm-es tünetet lehet pozitívnak értékelni.
A vizsgálatot 3 éves kor felett javasolt végezni, ép bőrön. Ekcémás, felülfertőződött bőrt nem szabad allergia vizsgálattal terhelni. A vizsgálat előtt a vizsgálatot végző orvost az állandóan vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerekről tájékoztatni kell, mivel ezek a vizsgálat eredményét befolyásolhatják!
Fontos tudni, hogy előfordulhat ál-negatív eredmény (tehát az illető valójában allergiás az adott anyagra, de a vizsgálat során ez nem mutatható ki, ez pl. allergiaellenes gyógyszer szedése alatt lehetséges), ill. ál-pozitív eredmény is előfordulhat (a beteg nem allergiás arra az anyagra, mely reakciót váltott ki, pl. atopiás ekcémás betegnél maga a művelet is reakciót válthat ki).
Nem szabad bőrtesztet végezni súlyos allergiás tünetek fennállásakor, illetve közvetlenül utána, lázzal járó fertőző betegségek idején, súlyos fokú asztmás állapotban vagy egyéb akut betegségben. Nem végezhető olyan bőrterületen, ahol elváltozás vagy napégés van. Vizsgálat ára: Általános Prick teszt: 10000 FT-tól
2.Epicutan-teszt
A kontakt, külső allergének okozta ekcémás folyamatok kiváltó okát bizonyíthatjuk vele, késői típusú allergiás reakció provokálásával. A vizsgálat során a magyar standard allergén sort (30 különböző, a magyar lakosság körében leggyakrabban ekcémát okozó allergént) visszük fel a beteg hátára. 72 óra múlva történik a leolvasás, a végleges eredmény közlése, mivel ennyi időre van szükség a kontakt allergiás reakció kialakulásához. Ezzel a vizsgálattal pl. fémekkel, illatanyagokkal, színezőanyagokkal szembeni allergia mutatható ki. - Epicutan teszt a következő anyagokat tartalmazza (magyar standard sor): Neomycin-szulfát Benzocain Clioquinol Paraben mix Gyapjú-alkohol (lanolin) 2-metoxi-6-n-pentil-4-benzoquinon (primin) Fenilbutazon Kálium-dikromát (króm) Nikkel-szulfát Kobalt-klorid Thiuram mix 2-mercapto-benzothazol (MBT) Colophonium Fakátrány keverék Perubalzsam Terpentin-peroxid 4-feniléndiamin (PPD) Higany-ammónium-klorid Formaldehid N-izopropil—N-fenil-4-feniléndiamin (IPPD) Propilén-glikol Thiomersal Quaternium 15 Kathon CG Resorcin 4-tert-butilfenol-formaldehid-resin Fragrance mix Higany-klorid Sesquiterpene lactone mix Propolis Vizsgálat ára: Epicutan teszt: 12000 Ft Fogászati allergia teszt: 14000 Ft
ÚJ SZOLGÁLTATÁS!
égerfapollen, nyírfapollen, mogyorópollen, tölgyfapollen, fűzfapollen, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), poratka (D. pteronyssinus), macskaszőr/-hám, kutyahám, perjefélék, réti komócsin, rozspollen, tollkeverék háziszárnyas (liba,csirke,kacsa,pulyka), parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű pollen
macskaszőr/-hám, lószőr, szarvasmarhaszőr, kutyahám, tengerimalachám, nyúlhám, hörcsöghám, patkányhám, egérhám, tollkeverék háziszárnyas (liba,csirke,kacsa,pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfapollen, mogyorópollen, szilfapollen, fűzfapollen, nyárfapollen, juharfapollen, nyírfapollen, bükkfapollen, tölgyfapollen, diófapollen, poratka (D. pteronyssinus), poratka (D. farinae), házipor, csótány, lándzsás útifű pollen, libatoppollen, ballagófűpollen, juhsóskapollen, fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék (tavaszi hérics, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje
tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kivi, zeller, mandula, mogyoró
disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom,sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kivi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag,sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás,kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom,olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)
árpa, cseresznye, brokkoli, mandula, gliadin glutén, szőlő (fehér, kék), sárgarépa, kesudió, zab, kivi, zeller, kakaóbab, rozs, citrom, chili, mogyoró, tönköly, nektarin, uborka, földimogyoró, búza, narancs, torma, pisztácia, hajdina, ananász, póréhagyma, szezámmag,lenmag, eper, olajbogyó, napraforgómag, kukorica, görögdinnye, hagyma, dió, köles,körte, burgonya, kókusz, rizs, szilva, vöröskáposzta, Gomba mix 1, Gomba mix 2, marhahús, grapefruit, paradicsom, csirke, őszibarack, fehér répa, folyami rák, bárány, datolya, cukkini, lazac, sertés, bazsalikom, articsóka,tonhal, pulyka, bors (fekete, fehér), spárga, kagyló, tehéntej, fahéj, spenót, garnélarák, tojásfehérje, tojássárgája, fokhagyma, zöldbab, szardella, mustármag, borsó, kardhal, kecskesajt, szerecsendió, szójabab, pisztráng, kecsketej, oregano, lencse, nyelvhal, juhtej, petrezselyem, fehérbab, tőkehal, juhsajt, borsmenta, saláta, sörélesztő, joghurt, mák, madársaláta, sütőélesztő, padlizsán, rozmaring, alma, méz, cékla, kakukkfű, sárgabarack, kávé, kaliforniai paprika, vanília, banán, fekete tea
Tej, tejkészítmények:alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, Halak, tenger gyümölcsei:ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér,fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény-vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty,rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal Gyümölcsök:alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaya, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya Gyógynövények és fűszernövények:aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, borskeverék (fekete/fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya Húsok:bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús Zöldségfélék:amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta,hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse Olajos magvak:dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula Gabonafélék:árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab Egyebek:tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka
Ételallergia, ételintolerancia
Pattanások, ekcéma, rosacea? Gyakori fejfájás, migrén? Puffadás, hasmenés, székrekedés? Migrén? Álmatlanság? Koncentrációhiány? Talán nem is gondolná, de panaszait élelmiszer intolerancia okozhatja. Ennek tisztázása egyszerű, csupán egy vérvételből áll, hogy kiderítsük, élelmiszerek állnak-e régóta fennálló panaszai mögött. Az ételallergia és az ételintolerancia különböző dolog. Az allergiás reakció közvetlenül az adott élelmiszer elfogyasztása után jelentkezik, viharos, akut formában, mint pl. bőrkiütés, viszketés, légszomj, a reakció erőssége nem függ az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől. A szervezetben a túlérzékenységi reakció kapcsán immunglobulin E termelődik az adott étel ellen. Ez vérből kimutatható. Az intolerancia nem allergiás folyamaton, hanem az emésztőrendszer működési zavarán alapszik. Az adott élelmiszer elfogyasztása után késleltetve jelentkezik, nem heves reakcióval, akár 48 óra elteltével, ezért gyakran nem gondolunk arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerrel függhet össze a panaszunk, mint pl. puffadás, fejfájás, bőrtünetek. Ebben az esetben a reakció erőssége függ az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől, az étel gyulladásos eltérést okoz a bélben, emiatt immunglobulin G termelődik, mely vérből kimutatható. Közismert, gyakran emlegetett példa a tehéntej allergia. Itt meg kell különböztetni a tejfehérjére mutatkozó allergiát, és a tejcukorral, laktózzal szembeni intoleranciát, mely nem allergia, hanem az emésztőenzim hiánya, mely puffadást, hasmenést okozhat, de allergiás reakcióval nem jár. Az ételallergia gyakorisága a lakosság körében néhány százalék, míg az intolerancia minden 3-4. embert érinthet! Milyen tünetekkel járhat az ételintolerancia? Nagyon változatos, szerteágazó tünetek jelentkezhetnek az étel kiváltotta intolerancia következtében: Haspuffadás, hasi görcsök, hasmenés, székrekedés, nem kívánatos fogyás vagy súlygyarapodás, bőrtünetek, mint pattanások, rosacea, ekcéma, visszatérő, mással nem magyarázható fejfájás, migrén, ízületi panaszok, izomfájdalmak, orrdugulás, asthmás tünetek, gyengeség, fáradtságérzés. A panaszok megszüntetése Az allergia, intolerancia kivizsgálása vérvételből áll, az igazolt allergia, intolerancia esetén az adott élelmiszert el kell hagynunk, ekkor várható a tünetek megszűnése.
PRICK TESZTEK
(Zárójelben az allergén kódszáma szerepel, ez alapján is kérheti a vizsgálatot.)
Penészgombák
Candida albicans (1)
Penészgomba keverék (4)
Alternaria alternata (12)
Cladosporium cladosporioides (15)
Aspergillus fumigatus (49)
Penicillium notatum (62)
Atkák
Lisztatka (10)
Poratka (14)
Pollenek
Tavaszi fák (2)
Tavaszi fák II. (13)
Tavaszi fák III. (48)
Angolperje (51)
Réti perje (50)
Rozs (11)
Mezei komócsin (47)
Fűkeverék (7)
Nagy csalán (20)
Lándzsás útifű (17)
Fekete üröm (16)
Mogyoró (31)
Gyermekláncfű (53)
Nyírfa (36)
Fűzfa (38)
Égerfa (39)
Kocsányos tölgy (37)
Kőrisfa (61)
Bükkfa (35)
Nyárfa (34)
Mezei szil (45)
Gyomkeverék (6)
Juhsóska (54)
Parlagfű (9)
Gabonapollen keverék (5)
Búza (41)
Zab (56)
Árpa (42)
Csillagpázsit (43)
Olajfa (60)
Falgyom (44)
Állati szőr
Kutya (21)
Macska (8)
Szarvasmarha (46)
Ló (18)
Tengerimalac (19)
Aranyhörcsög (55)
Élelmiszerek
Tojás (23)
Tojássárgája (29)
Tojásfehérje (28)
Földimogyoró (40)
Hagyma (24)
Kagyló (26)
Rozsliszt (27)
Búzaliszt (57)
Árpaliszt (30)
Dió (3)
Mogyoró (22)
Szója bab (52)
Fehér bab (59)
Narancs (25)
Citrom (33)
Burgonya (58)
Zeller (32)
A keverék elnevezésű próbák a következő allergéneket tartalmazzák:
Fűkeverék
Csomós ebír (Dactylis glomerata)
Angolperje (Lolium perenne)
Csenkesz (Festuca rubra)
Pelyhes selyemcserje (Holcus lanatus)
Mezei komócsin (Phleum pratense)
Fehér tippan (Agrostis stolonifera)
Borjúpázsit (Anthoxanthum odoratum)
Franciaperje (Arrhenatherum elatius)
Réti perje (Poa pratensis)
Rozs (Secale cereale)
Gabonapollen keverék
Búza (Triticum sativum)
Rozs (Secale cereale)
Zab (Avena sativa)
Árpa (Hordeum vulgare)
Tavaszi fák I.
Mogyoró (Corylus avellana)
Nyírfa (Betula verrucosa)
Égerfa (Alnus glutinosa)
Tavaszi fák II.
Kőrisfa (Fraxinus excelsior)
Fűzfa (Salix caprea)
Nyárfa (Populus deltoides)
Tavaszi fák III.
Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Bükkfa (Fagus silvatica)
Gyomkeverék
Nagy csalán (Urtica dioica)
Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
Fekete üröm (Artemisia vulgaris)
Juhsóska (Rumex acetosella)
Parlagfű (Ambrosia elatior)
Penész keverék
Aspergillus fumigatus
Penicillium notatum
Alternaria alternata
Mucor mucedo
Cladosporium cladosporioides
Telefon: 06-70/597-8111 E-mail: borgyogyasz@gmail.com